Marisa Berenson- actrita, model, nepoata pe linie materna a celebrei creatoare de moda, Elsa Schiaparelli, vede lumina zilei pe 15 februarie, 1947 la New York.

Berenson face parte dintr-o generație de euro-aristocrați extrem de cultivați și bine conectați (vorbește cinci limbi), născuta din Gogo Schiaparelli, fiica Elsei, și Robert Berenson, director al companiei de transport maritime a lui Aristotel Onassis, care, ulterior, a devenit diplomat american, si mosteneste cu exotism originile italiene, elvetiene, franceze,egiptene( dupa mama), lituaniene si evreiesti( dupa tata) ale familiei sale.  În copilărie și-a dorit să apară în filme, dormitorul ei fiind mereu acoperit de poze cu Audrey Hepburn, Rita Hayworth și Marlene Dietrich.

New York Times a descris-o in 2001,ca fiind o „Zelig of the zeitgeistului... care apare la locul potrivit, la momentul potrivit”. Și cu siguranță există ceva magic în viața ei și în oamenii care au trecut prin ea. În copilărie (acum are 75 de ani) a fost învățată să danseze de catre Gene Kelly. Greta Garbo venea la petrecerile părinților ei; Salvador Dalí – un prieten al bunicii ei, designerul Elsa Schiaparelli – a vrut să o picteze. Legendarul editor Vogue, Diana Vreeland a împins-o să devină model – Yves Saint Laurent a descris-o drept „chipul anilor 70” – și a fost fotografiată de giganți precum David Bailey, Irving Penn și Richard Avedon. Andy Warhol i-a fotografiat nunta.

 Ea a descoperit meditația în India alături de George Harrison și Ringo Starr, a fost la petrecerea de aniversare Studio 54 a Biancai Jagger – noaptea legendară a calului alb – și a participat la faimosul bal alb-negru al lui Truman Capote. Moartea la Veneția de Luchino Visconti, Cabaretul lui Bob Fosse și Barry Lyndon al lui Stanley Kubrick sunt cele rolurile esentiale ale carierei cinematografice.

Când avea 16 ani, tatăl ei a dus-o la un bal în New York, unde Vreeland a văzut-o și a decis că trebuie să înceapă să pozeze ca model. Vreeland a spus: „Trebuie să o fotografiem pe Marisa”. Asta a fost. Așa a început. Berenson fusese deja refuzată de agentia influentei Eileen Ford, dar cu sprijinul lui Vreeland, ea a devenit una dintre cele mai căutate chipuri ale anilor 60 și 70. Elsa Schiaparelli nu a fost prea încântată, deoarece se temea ca tanara ei nepoata sa nu fie inghitita de viata de noapte, exuberanta si libertinismul New York-ului.Desi a fost numita „ The Queen of the Scene”, datorita frecventelor ei aparitii in cluburile de noapte,  Marisa si-a pastrat luciditatea si nu a picat in transa hedonismulu extrem, s-a temut mereu de droguri si a cautat mereu un mod de viata sanatos si echilibrat.

La o ședință Vogue din India, când avea aproximativ 18 ani, la sfârșitul anilor 60, a aflat despre ashramul lui Maharishi Mahesh Yogi, locul de naștere al meditației transcendentale. Doi dintre Beatles erau acolo când a sosit ea. „Și unul dintre Beach Boys”, subliniază Marisa. „Așa că am ajuns să rămân acolo o vreme, trecând prin inițiere si devenind vegetariana. Zilele treceau și doar meditam, dormim în colibe mici.” A petrecut mult timp cu George și Ringo? „Când terminam ziua, George spunea: „Vino în camera mea” și ne așezam pe podea și îi ascultam cântând la chitară.” La acea vreme, spune ea, nu părea mare lucru. „Toți eram în aceeași căutare – era multă pace și dragoste în acele zile pe care le căutam cu toții.”

A fost casatorita de doua ori. Primul soț al lui Berenson a fost James Randall, un producător de nituri; s-au căsătorit în Beverly Hills în 1976 și au divorțat în 1978. Cuplul are o fiică, Starlite Melody Randall (născută în 1977). Cel de-al doilea soț al ei a fost Aaron Richard Golub, avocat, cu care s-a căsătorit în 1982 și a divorțat în 1987. În timpul procedurii de divorț, judecătorul a decis că „valoarea crescută a carierei de actor și model a doamnei Berenson în timpul căsătoriei a fost proprietatea conjugală” și, prin urmare, supuse luării în considerare în orice acord de reglementare

In 2011, sora sa, Berinthia "Berry" Berenson-Perkins, vaduva actorului Anthony Perkins, actrita, fotograf si model moare la vârsta de 53 de ani, în atacurile din 11 septembrie, la bordul zborului 11 al American Airlines, care a lovit primul dintre turnurile gemene. Ea se întorcea la casa ei din Los Angeles, după o vacanță la Cape Cod. Marisa se afla si ea in zbor catre New York, venind din Paris, cand tragedia s-a produs.

Retrasa intr-o vila de la periferia Marrakesh-ului,  – „paradisul meu”, spune ea – o oază de culori și modele strălucitoare și verdeață luxurianta, frumoasă și plină de farmec, Marisa poartă un caftan lung, cu modele, silueta ei ușoară, dar atletică, netulburată de greutatea cerceilor ei grei de jad și de colierele încâlcite asortate.

O femeie care pastreaza cu religiozitate feminitatea, in matasuri, margele, coafura  si parfum, lucruri demult uitate de femeia actuala, pentru care imbracamintea „ de casa” a devenit un concept pe care numai o persoana care a uitat de sine il poate aborda,  in spectrul actual in care, delasarea si comoditatea vestimentara iau locul elegantei si sofisticarii de care nu ar fi trebuit sa ne dezicem. In acest context, Marisa se gandeste sa scrie o carte despre stil de viață, plină cu rețete sănătoase și sfaturi pentru interior și grădinărit.