Pentru ca suntem in toiul verii,una dintre intrebarile care ni se pun adesea este: " Pot intra cu ceasul in apa?"

Din pacate, raspunsul de cele mai multe ori este : " NU", spre nedumerirea clientului care nu intelege de ce nu poate intra in apa cu un ceas pe care scrie 5 ATM (5M) , interpretand gresit aceasta indicatie si crezand ca se poate scufunda pana la acea adancime fara probleme.

In realitate, lucrurile stau diferit.

Ceasurile care au indicată o anumită rezistenţa la apă nu pot fi utilizate în mod direct la adâncimea respectivă, deoarece aceasta constituie doar presiunea la care a fost testat ceasul. Un ceas este rezistent la influenţa apei asupra sa la o presiune statică specificată (spre exemplu 10 BAR/ATM) şi la o imersiune teoretică în apă la adâncimea specificată.

Din cauza mişcărilor în apă, ca de exemplu înotul rapid sau impactul cu apa, presiunea dinamică poate depăşi cu mult presiunea statică specificată iar acest lucru poate afecta etanşeitatea ceasului la intrarea în apă!

Tineti cont ca valoarea in metri nu se refera la adancimea de scufundare ci la presiunea aerului utilizat in cursul testului de rezistenta la apa!!!

Mai jos, va explic ce inseamna fiecare specificatie referitoare la activitatile permise in mediul acvatic. 

Ce reprezinta - (3 ATM (BAR) / 30 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 3 ATM (BAR) , echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 30 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, trebuie evitat contactul cu apa, fiind rezistent doar la stropiri minore. 

Ce reprezinta - (5 ATM (BAR) / 50 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 5 ATM , echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 50 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, este potrivit numai pentru utilizare în activităţile de rutină ca de exemplu duş sau spălarea mâinilor.



Ce reprezinta - (10 ATM (BAR) / 100 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 10 ATM (BAR), echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 100 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, este ideal pentru activităţi de înot frecvent sau de snorkeling.


Ce reprezinta - (20 ATM (BAR) / 200 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 20 ATM (BAR), echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 200 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, este ideal pentru scufundarea fără echipament. 

De asemenea, ar trebui sa tineti cont de faptul ca, ceasurile care au curea din piele nu sunt recomandate pentru imersia in apa, deoarece aceasta poate afecta calitatea si rezistenta acesteia.

In afara de aceste indicatii, verificati de fiecare data,inainte de intrare in apa, daca remontorul este inchis, pentru a evita ca apa sa intre accidental in mecanismul ceasului. Puteti citi mai multe despre protectia ceasurilor aici.

Sa aveti o vara superba!

Comentarii

Cate ceasuri am stricat aiurea. Acum nu mai intru cu ele in apa, nici daca scrie pe ele ca ma pot scufunda pana in Groapa Marianelor

— Sorin Diaconu

Foarte interesant. Avem nevoie de astfel de articole.

— Florian Popa

Bine ca ne-am lamurit acum…habar n-aveam. Nimeni nu iti explica nimic. Mersi

— Andrei Chisalita

Imi plac mult ceasurile automate. Din pacate sunt cam scumpe. Informatii bune, voi tine cont de ele

— Denis V.

Ne este de folos informatia din acest articol. Multumim

— Steliana Dumitru

Foarte bun articolul si in sfarsit s-a facut lumina si asupra acestui aspect

— Daniela Nitu

Interesant si util

— Marius Dobre

Foarte util. As fi vrut sa dau share dar nu functioneaza butonul

— Doina F.

Multumesc! Aveam niste pareri complet eronate despre asta

— Claudiu Soare