Nu stiu de unde sa incep…Am vazut capodopera pe care Galliano a creat-o la Maison Margiella. Cred ca “ a vedea” e uzitat minimalist in acest caz. Mai degraba, am fost patrunsa de niste imagini, am depasit limita cunoasterii perceptibile…am cuvinte sarace si putine..
foto : Georges Brassai
Joi seară, John Galliano a preluat malul stang al Senei, sub arcul podului Alexandre III din Paris, pentru spectacolul Haute Couture Maison Margiela primăvară/vară 2024 Artisanal, recreând o spelunca a anilor ‘20, cu scaune slăbite,din lemn curbat, cocktailuri obscure, cu aromă de violete și oglinzi fumurii, în rame aurite, scorojite,luminata doar de lumina primei luni pline a anului.
Apoi l-a populat cu personaje extrase din opera voyeuristă a lui Brassaï, mișcările lor nefiresti amintind de marionetele fara articulatii, de papusile din portelan cu chipuri impietrite sau, poate, de mișcarea sacadată a cinematografiei timpurii, in care imaginea animata era o minune in sine. Din cand in cand, talpile rosii sange ale pantofilor Louboutin iti sfasie retina, precum rochia fetitei din filmul Lista lui Schindler.
De cate ori ma gandesc la Galliano, imi amintesc fragmentul din cartea lui Andre Leon Talley, The Chiffon Trenches, in care povesteste despre salvarea de la faliment a acestui geniu si pastrarea sa in lumea modei, acolo unde, se pare ca, inca poate schimba paradigma.
Creator: Pierre Suu Credit: Getty Images
Copyright: 2024 Pierre Suu
În 1994, John Galliano era un bărbat în pragul disperarii . Designerul își pierduse susținătorul financiar și trăia în mizerie la Paris. Galliano a avut norocul să aibă un sistem de asistență care s-a mobilizat rapid – editorii (în special Anna Wintour), modelele, designerii de accesorii și câțiva binefăcători generoși au lucrat împreună pentru a se asigura că Galliano rămâne în calendarul modei.
Andre a cautat furibund un spatiu pentru ca acea prezentare de moda sa aiba loc si a apelat la prietena sa ,São Schlumberger, care a pus la dispozitia lui Galliano, casa sa din secolul al 17 -lea, fara sa ceara nimic in schimb.
Linda Evanghelista, 1994
Photo credit: Vogue
Apoi, Manolo Blahnik i-a oferit gratuit pantofii necesari pentru defilare, stilista Amanda Harlech i-a facut rost de bijuterii cu diamante de la toate casele celebre din Paris, iar manechinele faimoase ale vremii, Kate Moss, Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evanghelista, Nadja Auermann, Carla Bruni si altele au defilat gratis pentru el. In dimineata prezentarii, Galiano o cosea la propriu pe Kate Moss intr-o rochie. Stephen Jones a contribuit bucuros cu palariile sale, fara a cere nimic in schimb.
Carla Bruni,1994
A fost spectacolul care l-a făcut cine este si acum. L-a pus pe hartă. A fost spectacolul care l-a condus la Givenchy și apoi la Dior. Dupa scandalul de la Dior, Galliano a fost destul de retinut in aparitiile publice, dar , aseara, dupa ani de umbra sociala, a iesit, la lumina lunii, cu aceasta sărbătoare a umanității, a individualității, a modei ca expresie creativă pură și a meșteșugului extraordinar. Nu degeaba a numit-o „Artisanal” …
Maison Margiella, Artisanal Show 2024
Clipul este regizat de Baz Luhrmann, un alt geniu, de data asta al cinematografiei, cu a carui imaginatie redundanta v-ati intalnit daca ati vazut Elvis, Marele Gatsby( ecranizarea recenta cu DiCaprio, nu cea cu Redford), Moulin Rouge, Australia si altele.
Maison Margiella, Artisanal Show 2024
O sa inchei cu ceea ce Dana Thomas a scris despre Galliano in cartea sa. Gods and Kings, “Cu el ( John Galliano) intelegi posibilitățile extravagante ale modei – frumosul absurd, cu care ne imbata in exces. Și a existat întotdeauna o fuziune și o disonanță între prezent și trecut, de parcă ai fi martorul istoriei modei prin clipa imediata”
                                                  John Galliano