Fie ca vorbim despre un ceas mecanic,automatic sau cu quartz, pe fiecare in parte il putem distruge cu usurinta daca urmam acesti pasi:

mecanisme ceas

  1. Sa il scapam din mana sau sa il lovim de suprafete dure.

Una dintre cele mai sigure metode de a ne strica ceasul este sa il scapam sau sa il lovim. Indiferent daca il scapam de la o inaltime mai mare sau doar “putin” , in interiorul sau se pot produce pagube mici, dar care pot afecta intregul mecanism. “Mic” este un termen relativ atunci cand vine vorba despre lumea minuscula si sofisticata din interiorul ceasului.

ceas stricat lasardo

  1. Sa il expunem unor temperaturi extreme

Transferul de la caldura excesiva la frig sau invers poate cauza daune mecanismului si garniturilor ceasului. Datorita acestora, garniturile pot suferi dilatari si contractari bruste, permitand patrunderea vaporilor de apa in cadran si in mecanism. In mod special, caldura poate usca lubrifiantul care asigura evitarea frictiunilor intre rotite sau il poate coagula si atunci zimtii lor se pot freca unul de celalalt si se pot chiar rupe.

ceas omega lasardo

Daca tineti ceasul la temperatura camerei ideal ar fi sa il supuneti gradat la schimbarea de temperatura.

3. Potriveste ora in intervalul numit “zona de pericol”

Foarte putini oameni sunt informati asupra acestui aspect. In mod normal, ar fi indicat ca la achizitionarea unui ceas, sa vi se faca un minim de instructaj in ceea ce priveste folosirea lui, iar eu pornesc mereu de la aceasta informatie primordiala.

setarea orei

Intre orele 9 pm si 3 am  NU se schimba ora si nu se ajusteaza nicio alta functie a lui. In acest interval de timp, cuplajele ceasului se pun in miscare pentru a schimba data. Orice interventie asupra lui, in timpul acestei miscari poate face ca data sa nu mai fie aliniata in fereastra ei si sa se rupa parti din mecanism.

De asemenea, nu schimbati niciodata ora in sensul opus acelor de ceasornic. Rezultatele pot fi la fel de dezastruoase.

3. Expuneti ceasul campurilor magnetice.

Un camp magnetic este ca un inculpat anonim in ceea ce priveste daunele pe care le poate produce unui ceas, deoarece este putin probabil sa ne dam seama la timp si sa nu il luam in considerare.

Mai ales in ceea ce priveste ceasurile automatice, regulatorul poate incepe sa se miste haotic si astfel nu mai poate mentine oscilatiile ceasului pentru indicare orei exacta.

Evitati sa puneti ceasul langa sau pe radiouri, boxe, aparatura electronica, telefoane mobile sau tablete.

Desigur, exista si varianta optima de a fi posesorii unui Rolex Milgauss sau Omega Seamaster Aqua Terra, care au fost special concepute pentru a contracara efectele negative ale campurilor magnetice, dar pana acolo e bine sa tinem cont de aceste indicatii.

4.   Insurubeaza gresit remontoarul

Remontoarul este butonul cu care ajustam ora si data. In functie de brand acesta poate pe filet si se insurubeaza/desurubeaza sau poate fi actionat prin simpla tragere.

remontoar lasardo

(Ca sesizare suplimentara, pentru ceasurile care afiseaza data, exista doua pozitii foarte fine ale remoantoarului. Pe prima pozitie, cand extragem remontoarul, se poate fixa data. La fel ca si la ora,  data trebuie fixata in sensul  acelor de ceasornic, chiar daca suntem tentati sa nu parcurgem intreaga rotatie)

Atentie deosebita trebuie sa aveti atunci cand introduceti remontoarul sau il insurubati la loc. Daca acesta intra intr-un unghi gresit, se poate bloca sau rupe. Evitati sa folositi forta la insurubare, acestea de obicei se inchid in intervalul de 1.5 – 3 rotatii si este bine sa nu le strangem exagerat de tare.

Daca remontoarul se stramba in urma unei utilizari necorespunzatoare poate permite apei sa intre in interiorul cadranului si in mecanism.

5.  Foloseste cronograful sub apa

Pentru cei pasionati de scufundari, pornirea cronografului sub apa poate fi o miscare fatala pentru mecanism, deoarece permite intrarea apei in cadran. Pentru cronometrarea sub apa, va recomand folosirea bezelului uni-directional, ca in fotografie.

bezel unidirectional

Actionarea remontoarului sub apa, poate compromite etansietatea acestuia, permitand apei sa intre in interiorul mecanismului si sa provoace coroziune.

6. Depozitati ceasul pe unde apucati

Da, daca vreti sa fie expus pericolelor o puteti face.

Recomandarea este sa pastrati ceasul in cutia lui, pe perna sau pe suportul special pe care il gasiti in orice cutie de ceas care se respecta. Evitati astfel ca partile metalice ale ceasului sa se frece intre ele si sa provoace zgarieturi, evitati manevrarile defectuoase si expunerea la riscul unor socuri.

depozitare ceas maserati

Intr-o postare viitoare vom discuta despre rezistenta la apa a ceasurilor si care este diferenta dintre variantele de marcaj de pe ceasuri, fie ca se masoara in metri, atmosfere sau bari.

ceas imers sub apa