In decursul anilor,nu de putine ori am fost pusa in fata unor situatii delicate,atunci cand clientele/clientii se intorceau la magazin cu bijuteriile rupte, cu pietre cazute, cu ceasurile zgariate sau cu apa in ele. Foarte putini stiau intr-adevar ca se poate prelungi viata unei bijuterii, doar cu putina rabdare si grija. Iar cand venea vorba despre ceasuri, totul devenea si mai complicat….
Hai sa vorbim acum putin despre ceea ce trebuie sa facem ca sa ne bucuram o perioada cat mai indelungata de timp, de lucrurile la care tinem atat de mult.
In primul rand, pentru bijuteriile din argint, prima recomandare (pentru ca am intalnit foarte des cazuri) este….
1…..NU dati cu straturi de oja peste pietrele de pe bijuterii sau ceasuri. In afara faptului, ca nu asigura nicio protectie reala, lacul de unghii ataca metalul si il ingalbeneste, patrunde pe sub pietre si le modifica in timp culoarea , iar acetona care este prezenta in el, poate dizvolva lipiciul cu care se fixeaza pietrele de bezelul ceasului si poate duce exact la efectul pe care nu ni-l dorim si anume, desprinderea si respectiv, pierderea lor.
2.Inainte de culcare asigurati-va ca ati scos toate bijuteriile. Majoritatea bijuteriilor se rup in timpul somnului, in special bratarile si colierele fine. Cand dormim, mainile noastre fac gesturi necontrolate, incheietura este flexibila si bratara poate ceda unor intinderi neprevazute. De asemenea, pietrele cerceilor se pot agata in par, in perna, etc. In afara faptului ca le veti proteja, va veti simti si mai confortabil fara atatea accesorii in pat.
- Cand va pregatiti pentru activitati sportive scoateti , lanturile, bratarile si inelele. Motivul este acelasi-se pot deteriora prin agatare, intindere. Inele se pot indoi daca, de exemplu, tinem strans in mana o racheta de tenis sau daca apucam aparatele din sala de fitness.Transpiratia din timpul activitatilor sportive este si ea un factor care poate interveni in schimbarea atributelor unei bijuterii. Pentru inot, recomand sa lasati TOATE bijuteriile la vestiar, deoarece substantele de curatare a piscinelor sunt corozive si nocive pentru orice bijuterie, in special pentru cele cu pietre. Argintul rodiat isi pierde stralucirea si se matuieste. Pentru ceasurile recomandate acestei activitati, o sa gasiti o postare separata.
- NU expuneti bijuteriile la soare. Aici vorbim despre mai multi factori care pot deteriora bijuteriile. Reamintim inca o data transpiratia. Purtatul bijuteriilor la plaja nu este recomandat, mai ales ca dupa plaja urmeaza o binemeritata baie in mare… Sarea marii este buna pentru orice altceva, dar nu si pentru pietrele semipretioase sau metale. Nisipul este un alt element nociv pentru bijuterii. Acesta se strecoara in structura bijuteriilor sau a ceasului si cu greu mai iese de acolo.Atentie la bijuteriile placate,acestea isi pot pierde stratul de metal placat in timpul expunerii la soare si la contactul cu apa marii ( sau a piscinei).
- Evitati contactul cu produsele de curatenie, sampoane, geluri de dus, fixative si parfum. Aici am spus tot.. deci ne dam tiara jos cand dam cu aspiratorul!
6.Curatati bijuteriile numai cu produse destinate acestui scop. Stiu ca din batrani s-au perpetuat tot felul de traditii si obiceiuri de curatare a argintului, fie cu bicarbonat, fie cu pasta de dinti sau otet. Va reamintesc ca nici argintul nu mai este cel de pe vremea bunicii. Cel putin eu prefer sa comercializez doar argint rodiat, rodiul fiind cel care transforma bijuteriile in obiecte stralucitoare, care isi pastreaza in timp prospetimea si atributiile. Rodiul impiedica argintul sa devina tern si fara viata, sa se albeasca sau sa se innegreasca . Exista pe piata carpe speciale, eu le recomand cu caldura pe cele de la Connoisseurs, care pot fi folosite timp indelungat pentru curatarea delicata a bijuteriilor; de asemenea exista si substante speciale, (tot de la firma amintita mai sus) pentru redarea stralucirii pierdute, dar as recomanda sa apelati totusi la un specialist pentru aceasta operatie,daca acesta va este la indemana.
7. Depozitati bijuteriile in mod corect. Pentru evitarea zgarieturilor si a ruperilor datorate unor incurcaturi de zale, va recomand sa le depozitati corespunzator, pe fiecare separat, in saculeti sau cutii. Pentru bijuteriile care au cristale este bine sa evitati contactul lor cu alte pietre sau metale, pentru a evita zgarierea sau chiar spargerea lor.
Sperand ca va vor fi de folos informatiile, va reamintesc ca daca v-au fost pe plac, sa le impartasiti si prietenelor voastre. Pentru orice alte informatii sau intrebari, va rog sa ma contactati la adresa office@lasardo.ro.